CERAMAH INTEGRITI : INTEGRITI DALAM PERKHIDMATAN – BUKAN LUPA, TETAPI TAK INGAT

Artikel oleh Nizam Ahmad

Urusetia

Diterbitkan oleh Raja Muhammad Fariz

Webmaster & JK Promosi UTM CDex

Pada 9 November 2022 (Rabu), Pusat Pemajuan Pembelajaran Digital dan Fleksibel (UTM CDex) telah menganjurkan ceramah bertajuk Integriti Dalam Perkhidmatan – Bukan Lupa, Tetapi Tak Ingat. Perkongsian ilmu yang telah dijalankan secara atas talian dan penceramah adalah Puan Raihan binti Abd. Karim, Pegawai Integriti, Unit Integriti, Pejabat Undang-Undang UTM.

Puan Raihan binti Abd Karim telah dipilih sebagai penceramah berdasarkan pengalaman beliau sebagai seorang peguam sebelum dilantik sebagai Penolong Pendaftar,  di Jabatan Canseleri, Pejabat Penasihat Undang-Undang dan Integriti, dan kini merupakan Penolong Pendaftar Kanan dengan bidang kepakaran pengurusan integriti, tatatertib dan surcaj. 

Ceramah kesedaran ini merangkumi pemahaman, menghayati serta mengamalkan nilai-nilai integriti dan mempunyai akauntabiliti semasa menjalankan tugas dalam perkhidmatan. Antara perkara yang diberi penekanan semasa ceramah ialah pembudayaan nilai berintergriti iaitu, mengurus masa dengan cekap dan berkesan, memberi perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan secara ikhlas, membuat keputusan yang adil dan telus,  mengurus sumber kewangan dan peralatan pejabat secara berhemah, dan menjaga etika perkhidmatan awam.

Ceramah ini telah mendapat sambutan yang memberangsangkan dimana seramai lebih 150 orang telah hadir secara atas talian melalui applikasi Webex dan Facebook UTM CDex. Perkongsian ini turut diselit dengan permainan kuiz berkaitan integriti dimana pemenang telah menerima hadiah yang telah disediakan oleh penceramah. Ceramah ini adalah hasil kerjasama antara Puan Balqis Hashim, Encik Mohamad Nizam Ahmad dan Encik Mohd Arshad Musa yang telah dipertanggungjawabkan menganjurkan sesi ceramah integriti bagi tahun 2022 dibawah program ISES.

Related Articles

Related
Taklimat Mata CPD Baharu UTM Untuk Staf UTM CDex

Taklimat Mata CPD Baharu UTM Untuk Staf UTM CDex

UrusetiaPenolong PendaftarWebmaster UTM CDexUniversiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui Pusat Pembangunan Bakat dan Kepimpinan (CTLD) telah melaksanakan kaedah Pelaksanaan Latihan Berasaskan Kompetensi bagi permohonan kursus/latihan kepada staf Akademik dan...

read more
SAMBUTAN HARI RAYA PERINGKAT JTNCAA

SAMBUTAN HARI RAYA PERINGKAT JTNCAA

Penerbit RancanganPenolong Pendaftar KananWebmaster UTM CDexMajlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2023, peringkat Jabatan Timbalan Naib Canselor (Akademik &n Antarabangsa) (JTNCAA) telah berlangsung di Bangunan Ibnu Sina, Universiti Teknologi Malaysia Johor Bahru....

read more
Raja Fareez
Author: Raja Fareez