Kursus 3D Modelling (14-15 Feb 2023)

Artikel oleh Haslinda Daud

Penceramah

Diterbitkan oleh Raja Muhammad Fariz

Webmaster & JK Promosi UTM CDex

Pada 14-15 Februari 2023 (Selasa – Rabu), Pusat Pemajuan Pembelajaran Digital dan Fleksibel (UTM CDex) telah menganjurkan Bengkel Pemodelan 3 Dimensi (Blender). Perkongsian ilmu ini telah dijalankan secara fizikal di bilik Mesyuarat UTM CDex. Penceramah bagi bengkel ialah Encik Mohd Harith Fadzillah dan Cik Haslinda yang merupakan Pegawai dan Penolong Pereka Instruksi UTM CDex.

Tujuan utama bengkel ini diadakan adalah untuk melatih dan memberi pengalaman baru kepada staf UTM CDex sejajar dengan keperluan semasa. Selain itu, bengkel ini merupakan salah satu alternatif baru dalam mempertingkatkan kaedah pengajaran dan pembelajaran dalam talian.

Seramai 15 orang peserta telah mengikuti bengkel tersebut. Bengkel ini dilengkapi dengan kemahiran penting yang diperlukan untuk mencipta model 3D dengan pantas, tepat, logik dan struktur. Selain itu, bengkel ini dapat melatih peserta dalam menghasilkan model 3D yang berkualiti dan kompleks.

Hasil daripada bengkel ini, peserta dapat memupuk semangat inovasi dan mengembangkan daya imaginasi dengan mencipta model 3D mengikut kreativiti masing-masing. Selain itu, peserta dapat mengetahui tentang perisian Blender dan cara mengendali fungsi-fungsi yang terdapat dalam perisian tersebut. Seterusnya, peserta dapat meningkatkan keyakinan terhadap hasil kerja mereka dengan membentangkan model 3D yang dihasilkan kepada penceramah.

Related Articles

Related
Taklimat Mata CPD Baharu UTM Untuk Staf UTM CDex

Taklimat Mata CPD Baharu UTM Untuk Staf UTM CDex

UrusetiaPenolong PendaftarWebmaster UTM CDexUniversiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui Pusat Pembangunan Bakat dan Kepimpinan (CTLD) telah melaksanakan kaedah Pelaksanaan Latihan Berasaskan Kompetensi bagi permohonan kursus/latihan kepada staf Akademik dan...

read more
SAMBUTAN HARI RAYA PERINGKAT JTNCAA

SAMBUTAN HARI RAYA PERINGKAT JTNCAA

Penerbit RancanganPenolong Pendaftar KananWebmaster UTM CDexMajlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2023, peringkat Jabatan Timbalan Naib Canselor (Akademik &n Antarabangsa) (JTNCAA) telah berlangsung di Bangunan Ibnu Sina, Universiti Teknologi Malaysia Johor Bahru....

read more
Raja Fareez
Author: Raja Fareez