LAWATAN DARI GADANG WORKS SDN. BHD. BERKAITAN TEKNOLOGI REVOLUSI PERINDUSTRIAN KE-4 (4IR)

Artikel oleh Encik Mohd Harith Fadzillah Rasid

Pereka Instruksi

Diterbitkan oleh Raja Muhammad Fariz

Webmaster & JK Promosi UTM CDex

Pihak UTM CDex telah menerima lawatan daripada Syarikat Gadang Works SDN. BHD. Tujuan lawatan daripada pihak Gadang Works adalah untuk mengadakan pembentangan dan memperkenalkan teknologi berkaitan Revolusi Perindustrian Ke-4 (4IR). Dari sudut dunia akademik, Gadang Works Sdn. Bhd. menyediakan platform untuk membawa dan menerapkan teknologi industri ke dalam dunia akademik yang dapat mengecilkan jurang antara pasaran industri sebenar dan dunia akademik. Gadang Works Sdn. Bhd. telah mengadakan pembentangan dan demo mengenai teknologi Augmented Reality (AR) dan Virtual Reality (VR) yang selari dengan kehendak Revolusi Perindustrian ke-4 (4IR).

Virtual Reality (VR) adalah penggunaan teknologi komputer untuk mewujudkan persekitaran simulasi yang boleh diterokai 360 darjah, menjadikan kita sebahagian daripada sebuah lingkungan virtual dan dapat bergerak di dalamnya.

Augmented Reality (AR) merujuk kepada kombinasi mudah antara dunia nyata dan maya. Perkataan ‘augmented’ sendiri merujuk kepada ‘ditambah’. Berdasarkan subjek sebenar yang diambil menggunakan kamera atau video, teknologi tersebut akan ‘ditambah’ dengan lapisan ekstra maklumat digital supaya menjadi imej nyata.

Diharap dengan perkongsian kepakaran dan ilmu dari pihak industri dapat membantu memberi lebih kefahaman dalam melancarkan lagi usaha UTM CDex untuk membangunkan modul Virtual Lab UTM.

Related Articles

Related
Taklimat Mata CPD Baharu UTM Untuk Staf UTM CDex

Taklimat Mata CPD Baharu UTM Untuk Staf UTM CDex

UrusetiaPenolong PendaftarWebmaster UTM CDexUniversiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui Pusat Pembangunan Bakat dan Kepimpinan (CTLD) telah melaksanakan kaedah Pelaksanaan Latihan Berasaskan Kompetensi bagi permohonan kursus/latihan kepada staf Akademik dan...

read more
SAMBUTAN HARI RAYA PERINGKAT JTNCAA

SAMBUTAN HARI RAYA PERINGKAT JTNCAA

Penerbit RancanganPenolong Pendaftar KananWebmaster UTM CDexMajlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2023, peringkat Jabatan Timbalan Naib Canselor (Akademik &n Antarabangsa) (JTNCAA) telah berlangsung di Bangunan Ibnu Sina, Universiti Teknologi Malaysia Johor Bahru....

read more
Raja Fareez
Author: Raja Fareez